Karl XI Carlsson av Pfalz (1655-1697) 1655-11-24--1697-04-05 (man)
Karl XI, 1655-97, svensk kung 1660, myndig 1672, son till Karl X Gustav.
Förmyndarregeringen leddes av Magnus Gabriel De la Gardie 1660-72, därefter övertog Karl XI regeringsmakten 18 december 1672.
Genom förmyndarregeringens allians med Frankrike drogs Sverige in i det europeiska kriget och fick utkämpa en hård kamp mot bl a Brandenburg och Danmark, vars kung Kristian V efter det svenska nederlaget vid Fehrbellin 1675 inledde skånska kriget.
Den svenska flottan besegrades av en dansk-nederländsk flotta under Niels Juels befäl, men genom Karls personliga insats, främst under det blodiga slaget vid Lund 1676, räddades Skånelandskapen åt Sverige. Genom fransk medling kunde frederna slutas utan nämnvärda svenska förluster 1679.
Då Karl XI som tjugofemåring gifte sig blev det med Ulrika Eleonora av Danmark, för att besegla den nyss ingångna freden mellan Sverige och Danmark. Någon dyrbar bröllopspresent gav han dock inte sin brud, som brukligt var.
Vigseln, som förrättades av hovpredikant Haquin Spegel sent en majkväll på herrgården Skottorp i sydligaste Halland 1680, ägde dessutom rum utan det sedvanliga uppbådet av förnäma gäster. De båda kontrahenterna sågs för övrigt för första gången en hel kvart på förmiddagen samma dag som vigseln ägde rum. Karl XI hade varit på jakt och efter det korta mötet ägnade sig den blyge Karl åt att mönstra trupp.
Själv åt brudgummen bröllopsmåltiden i ett av rummen tillsammans med ett par generaler. Bruden och hans mor, änkedrottningen, serverades i ett annat rum medan de övriga närvarande spisade i gårdens stora sal. Redan klockan fyra på morgonen bröt kungen upp för en jaktrunda och mönstring av sina soldater. Redan den 8 maj lämnade Karl XI sin brud och begav sig till Halmstad. En vecka senare startade bruden "bröllopsresan" upp mot Stockholm.
Karl XI:s spartanska levene går för övrigt igen i det smeknamn han fick av sina undersåtar: Gråkappan. Detta kom sig av att han påstods resa runt inkognito i sitt rike, ofta insvept i en lång kappa, för att med egna ögon inspektera att allt stod rätt till. Korrumperade myndighetspersoner och inställsamma fjäskare kunde då räkna med en rejäl åthutning av den förklädde kungen, medan rättskaffens och rekorderligt bondfolk ibland belönades med ett guldmynt eller två.
Karl, som var personligen blyg och saknade framträdande politiska talanger, stödde sig i stor utsträckning på nya män inom adeln och den byråkratiska eliten. Johan Gyllenstierna och Hans Wachtmeister hörde till dem som samarbetade med honom i uppgörelsen med de gamla, högadliga makthavarna.
Genom förmyndarräfsten och reduktionen av adelns förläningar, vilken genomfördes med stränghet, erhöll han de medel som behövdes för att skapa ett fast organiserat både civilt och militärt indelningsverk. Jämsides med att försvaret och förvaltningen uppbyggdes, näringslivet främjades och rikets ekonomi sanerades, skaffade Karl sig en alltmer oinskränkt maktställning. Han var populär bland bönderna, som genom reduktionen återfått sin ställning som jordägande klass. Karl XI vistades gärna i Kungsör.
Karl förmäldes 1680 med Ulrika Eleonora av Danmark och hade med henne barnen Karl (XII), Hedvig Sofia och Ulrika Eleonora.
Karl XI dog den 5 april 1697 i cancer och begravdes i november i Riddarholmskyrkan, Stockholm | |
|