Victoria föddes den 7 augusti 1862 i Karlsruhe
Drottning
Gift den 20 september 1881 i Karlsruhe med Gustaf V
Paret fick barnen:
- Gustaf Adolf f.1882
- Wilhelm
- Erik
Victoria växte upp på slottet i Karlsruhe med sina två bröder Fredrik och Ludvig. På somrarna flyttade familjen ut till sommarslottet i Mainau.
Det har sagts att Louise var mycket sträng mot sina barn och lät dem sova i kalla rum på hårda sängar.
Skolundervisningen påbörjades 1871 tillsammans med 15 flickor på slottet. Victoria kunde förutom sitt modersmål tala franska och engelska. Hon ritade och målade och var en duktig fotograf. Hon var också en duktig pianist och kunde spela Chopin, Beethoven samt favoritkompositören Wagner. Victoria lärde sig även många av Schillers ballader.
Innan hon träffade den svenske kronprinsen var hon förälskad i den ryske storfursten Nikolaj, kusin till tsar Nikolaj. Tsaren sade nej till giftermål mellan de två eftersom hon och Nikolaj var kusiner.
Hennes mor ville att hon skulle gifta sig med den tyske kronprinsen Vilhelm men det sade den tyske rikskanslern Bismarck nej till eftersom även det skulle inneburit ett kusinäktenskap.
Hösten 1879 skickades Gustaf att som observatör följa den tyska höstmanövern utanför Strassburg. Vid besök i London hade Gustaf lärt känna Victorias bror Fredrik och kunde i samband med manövern träffa Victoria och hennes föräldrar.
I Gustafs brev till sin mor kan man följa förälskelsen.
"Alla människor hava märkt mer eller mindre att vi tycker om varandra, men det gör mig ingenting alls. Ty jag är alldeles bestämd i mitt val och känner mig överlycklig."
I maj reste kung Oscar till den tyska kurorten Bad Ems och där fick Victoria tillfälle att träffa honom. Tillsammans med drottning Sofia reste han till slottet Brühl mellan Köln och Bonn för att träffa den tyska kejsarinnan Augusta och bestämma de praktiska arrangemangen i samband med bröllopet.
Victoria blev 67 år och avled den 4 april 1930 i Villa Svezia i Rom.
--------------------------------------
Hovförsamlingen AIIa:5 (1882) sid 5
Hovförsamlingen AIIa:9 (1926-30) sid 1 | |