Karl Tommy Bäckström (1954-2010) 1954-12-21--2010-02-19 (man)
Minnesord: Tommy Bäckström https://kuriren.nu/familj/minnesord-tommy-backstrom-5305350.aspx
Efter fyra års tappert kämpande mot svår sjukdom har Tommy Bäckström somnat in.
17 MARS 2010 06:00
Han föddes i Sikfors 1954, växte upp i en familj med fem syskon och kom via Svartlå och Vuollerim till Boden. Tidigt valde han den musikaliska banan och upptäckte att det var basist han var. Via diverse musikaliska fullträffar som Hattax X och Svenska Duon, där Tommy sjöng i megafon och fick utveckla sin humoristiska sida, blev han sjungande basist i dansbandet Allt för alla. Bandet levde upp till sitt namn och blev omåttligt populärt och stora delar av 1970-talet ägnades åt att kuska runt de norr- och västerbottniska vägarna. Livet som dansbandsmusiker kombinerades med arbete på Vattenfall men eran tog slut när Tommy började på Musikhögskolan i Piteå, varifrån han 1983 tog examen, som musikdirektör. I 24 år levde Tommy tillsammans med Karin Goldkuhl och äktenskapet varade till 1999. Tillsammans fick de barnen Sara, Simon och Susanna som alla idag är vuxna och står på egna ben.
2004 gifte Tommy sig med Ewa, född Wikström, och de fick två barn; Karl och Kristina, som fortfarande är mitt i sin barndom. I det Bäckströmska hemmet har aldrig saknats en anledning att träffas och där har ofta familj, släkt och vänner samlats för att umgås och inta olika kulinariska smaksensationer, ofta i kombination med diverse spel och tävlingar. Det som från första början förenade Tommy och Ewa var det gemensamma intresset för musiken och det har präglat både stämningen i hemmet och också förts över på barnen. Tommy var vetgirig sedan barnsben och det han inte visste, tog han reda på. Denna egenskap i kombination med en enastående prestigelöshet var till stor nytta för vänner som blev bortskämda med att alltid kunna komma till Tommy för råd. Det spelade ingen roll om det var praktiska problem eller mer själsliga bekymmer; Tommy ville, och kunde, hjälpa alla. Mångkunnigheten kom till stor användning även inom arbetslivet och den kanske tydligaste bekräftelsen på detta var att Skolverket anlitade honom i egenskap av expert och han var med och skrev nationella kursplaner.
Yrkesbanan fram till dess ägnades åt att bygga upp Musikgymnasiet i Boden; ett arbete som påbörjats av Tommys mentor Nils G Lundgren men som förvaltades av Tommy med den äran; och på ett sätt som måste ha överträffat den gamle mentorns alla förväntningar. Tommy var för arbetslaget en ledstjärna vars plats är omöjlig att fylla. För eleverna var han en mycket omtyckt musiklärare som brann för att sprida musikens glädje och han uttryckte själv att han ville utbilda musikanter: musiker som spelar med glädje. Spelglädjen hos Tommy själv var till synes outsinlig och även dagar då Tommy var hårt ansatt av sin sjukdom prioriterade han att åka iväg och spela i olika sammanhang. Han ställde alltid upp om någon behövde en basist och spelade på regelbunden basis i Bodens Orkesterförening samt Brasilieninspirerade Calango. Tommys hjärta slog med en taktfast sambarytm. Han förälskade sig i Brasilien och reste dit flera gånger. Motivationen att lära sig portugisiska var så stor, att han lyckade lära sig språket genom en Hermodskurs. Att sedan lokalbefolkningens svar inte alltid överensstämde med det inövade kursmaterialet, ledde bara till många roliga anekdoter.
Den svåra sjukdom han drabbades av gjorde att Tommys stora styrka som människa blev än mer tydlig. Vi är många som har imponerats över hur han har tacklat sjukdomens alla motgångar. Han var alltid positiv och humoristisk trots att dagar och nätter varit jobbiga. Nu lever alla minnen kvar i den familj, släkt och vänskapskrets som Tommy alltid kommer att vara en del i. Sorgen är stor liksom tacksamheten över att han fick somna in i hemmets hjärta, omgiven av alla de som stod honom nära. Våra tankar går till Ewa, Karl, Kristina, Sara, Simon och Susanna. Familjen, vänner och arbetskamrater genom Malin Amnell och Kristina Bergdahl | |
|