Claes Kristian Thorild Elert (1923-2015) 1923-12-23--2015-11-07 (man)
http://www.sprak.umu.se/om-institutionen/claes-christian-elert-in-memoriam/:
Claes-Christian Elert in memoriam
Professor emeritus Claes-Christian Elert, Stockholm, avled den 7 november i en ålder av nära 92 år. Han efterlämnar dottern Jessica och sonen Mark med familjer.
Claes-Christian Elert disputerade i nordiska språk 1964 och var fram till 1968 knuten till Stockholms universitet, dock med avbrott för vistelser i USA, bl a som gästprofessor vid University of Minnesota, Minneapolis. Claes-Christian Elert lämnade aldrig helt nordistiken, men det är främst som fonetiker han blivit känd.
Han kom till Umeå 1969 som nyutnämnd professor i fonetik och till den då alldeles nyinrättade humanistiska fakulteten, vars utveckling han kraftfullt bidrog till, bl a som dess dekanus under en period på 70-talet. Här byggde han också upp ett välutrustat fonetiskt laboratorium. Och när datorerna gjorde sitt intåg i den fonetiska forskningen hade Umeå inom kort en av de mest avancerade utrustningarna i landet. Denna framsynthet och ambitionen att anamma det som var nytt och som kunde leda framåt var utmärkande för Claes-Christian Elert.
Hans forskning hade en ovanlig bredd inom området ”ljud och ord i svenskan” – också en titel på en av hans böcker. Avhandlingen om vokal- och konsonantlängd i svenska , fick stor betydelse långt utanför Sverige vid jämförande studier av olika språks kvantitetssystem. Forskningen inkluderade ämnen så varierande som svenskans dialektala variation, fonetikens historia och artighetsuttryck i svenska. Hans tvärvetenskapliga intresse ledde till samarbeten inte bara med nordister och allmänlingvister utan också med bl a idéhistoriker, odontologer och medicinare. Med logopedin i Sverige hade han också nära anknytning, speciellt under den tid då logopedin ännu inte var ett eget forskningsämne, men också senare i samarbeten om regionala variationer i röstkvalitet.
Claes-Christian Elerts stora intresse för svenska språket och för dess utforskande tog sig också uttryck i tidningsartiklar och inlägg i språkdebatten och han uppmärksammades för sina insatser med priser och utmärkelser av olika slag, senast Svenska Akademiens språkforskarpris 2006. Han var därtill väl känd i vida kretsar genom boken ”Allmän och svensk fonetik”, som ger en grund för studier av uttal. Den har sedan 1970, då den först utkom och med omarbetningar och i nya upplagor fram till nu, lästs av otaliga språkstuderande vid svenska universitet.
Som lärare var Claes-Christian Elert lysande, spännande och rolig att lyssna på. Till det bidrog hans förmåga att visa på nya vinklingar och intressanta uppslag grundade i hans mångkunnande och genuina intresse över breda områden, inte minst kultur och historia; hans kunskaper var närmast encyklopediska. Och med hans sätt att bemöta såväl studenter som kolleger och medarbetare med ödmjukhet, intresse och stor generositet fick han med åren ett stort nätverk, i Sverige och även i andra länder. Många är de som genom åren passerat hans hem, där han och hans framlidna hustru Kerstin välkomnade gäster från när och fjärran. Och med kolleger och medarbetare och även deras familjer skapade han bestående vänskapsband.
Med djup såväl som bredd, sin genuina nyfikenhet och intellektuella rörlighet var Claes-Christian Elert närmast att betrakta som en nutida renässansmänniska. Han lämnar ett stort tomrum efter sig. Hans insatser har satt djupa spår inom forskning och undervisning. Och hos många kommer minnet av en varm, rik och generös personlighet att leva länge.
Eva Strangert | |
|