Dotter till Per Henriksson på Östanbäck 15 gift med Jonas Nikolai, Kaplan i Skellefteå fs 1522-31, Kh i Norrbo fs 1531, Kh nr. 1 i Bygdeå fs 1534-1557. Död 1557 Bygdeå fs, Bygdeå sn.
Jonas Nikolai var gift med en flicka från Ostvik-Östanbäck. År 1549 var hon död och detta år uppträder Jonas Nikolai som ombud vid ett arvsskifte i Stockholm. Han var ombud för sin avlidna hustrus mor, söner och döttrar. Modern var bosatt i "Östavik". De var arvtagare efter Sven Jonssons i Stockholm avlidna hustru, och herr Jonas förklarade sig nu på arvingarnas vägnar vara nöjd med vad han fått motta, nämligen : 60 mark örtugar i reda penningar, en gryta, en tennkanna, en grön engelsk kjortel, en klockekåpa och en kista. Jonas Nikolai har förmodligen blivit bekant med sin hustru när han var kaplan i Skellefteå 1522-1531. Sannolikt tillhörde hustruns familj de mera välbärgade i Ostvik-Östanbäck eftersom hon gift sig med en präst och eftersom familjen hade välbärgade släktingar i Stockholm. Sannolikt var Jonas Nikolai's svärmor änka efter Per Hindersson. En annan tänkbar familj vore den som var bosatt på Östanbäck nr 10, men Hans Mårtensson som var far i den familjen, levde ännu 1549.
Barn:
Jonas Jonæ d.1593 Bygdeå, var son till sin företrädare i Bygdeå, Jonas Nicolai, som också var kontraktsprost för Västerbottens södra kontrakt. Han själv blev präst i Bygdeå 1555, för att två år senare, vid faderns frånfälle, bli kyrkoherde där.
Han var deputerad vid riksdagen 1571 och 1590, samt undertecknade 1590 års arvförening. 1584 närvarade han vid Katarina Jagellonikas begravning.
Han fick 1591 frihet på prästgården och på ett hemman i Backen, Umeå.
Hans son Jonas Jonasson var landsfogde i Västerbotten och bosatt på Grisbacka. Sonsonen Jonas Jonæ Turdinus, vars mor tillhörde Svinhufvudätten, var kyrkoherde i Nederluleå. | |