Måns föddes 1628
Brukspatron på Bockhammar
Gift med Anna Pedersdotter
Paret fick barnen:
- Margareta f.1667
- Adolph f.1669
Ur protokoll från bergsting 9 februari 1666 hållet i Skinnskatteberg:
Christer Christersson klagar uppå sin broders Måns Christerssons vägnar med skriftlig fullmakt av dato Ramnäs den 7 februari innevarande år, på en hammarsmed Johan Skönberg som smitt åt honom vid Bockhammar.
Anno 1665 haver Måns Christiersson kommit till Bockhammar för att bese hur det med verket tillstod och hälsat på de andra smederna och deras järn besett. Han går ifrån dem till Skönberg hälsandes på honom och frågar huru det går med smidet.
Skönberg: Jag står och suggar både järn, därpå han honom intet svarade utan gick bort för att bese hans järn. Kom så åter ifrån järnposten till honom. De säger att ni står och suggar och smider bort både järn och kol.
Skönberg svara att både han och hans drängar ljugit och det drängarna icke så för honom hade sagt som han nu säger, därtill haver Måns svarat att han sagt sant, emedan han själv Fanteboodammen besett så att drängarna ej behövde ljuga.
Han nödgades ge honom en släng över ryggen med käppen så att den gick sönder. Det är bättre dö än skamligen leva. Till att besanna sina framställda klagomål, inlade han uti Rätten Skönbergs mästersven Carl Larssons attestdatum om slagsmålet, daterat Bockhammar den 25 jan. Vilket av gode män som hans bekännelse hört och skrivit under och sist och ytterst till att bevisa att på vattnet intet mangel varit. Inlade han en vittnesskrift given av Skönbergs mästersven Hans Kyhle daterat Bockhammar den 4 februari 1666, vilken jämväl av gode män som hans bekännelse avhört skrivit under och nu inför Rätta besvurit.
Daterat Killingehammar 30 januari av Bruksförvaltaren Frans Bruun som har sin hammar nedanför Bockhammar belägen.
Uppå förskrivne husbondes klagomål tillfrågades smeden Skönberg vad han ville svara. Jag bekänner att av husbonden med handräckning vara hälsad och tillfrågad huru det går, varpå han mig svarat, Gud vet jag står här och steker mitt kol och järn som jag skall svara för, därmed gick husbonden ifrån mig till järnposten. Di säger att ni står och suggar och smider bort kol och järn.
Skönberg: Gud vet husbonde jag vaktar noga på vattnet. Jag går var afton och slår igen vattnet. Därpå svarar husbonden att edra egna drängar säga att på vattnet är intet fel, eftersom i icke vore försumlig att smida, därtill jag svarar om mina drängar det sagt så är det lögn. Då säger husbonden till mig igen, må jag intet vara så trovärdig som du. Jag haver sagt sant för mången ärlig man, och skall säga till dig. Jag haver själv varit och besett dammen och därpå följde att Skönberg blev slagen med käppen över ryggen så att den gick sönder. Skönberg består att han slagit med järnspettet och rivit hår av husbonden sin.
Han ville bevisa att slagsmålet annorlunda sig tilldragit och avlöpt än vad som angivits. Ty kunde Rätten honom intet approbera utan erkändes falsk vara.
Resolut: Utav inlevererade skäl som finnas i akten provar rätten skäligt att Johan Skönberg som sin husbonde slagit haver bliva fälld till edsöresbrått av 40 Riksdaler silvermynt plikta, orkar han ej boten, löpe han efter straffordningen gatulopp. Carl Larsson och Hans Kyhle som utgivit till bägge parter sina vittnes skrifter borde billigt böta varsina 40 Riksdaler Silvermynt. Inför Rättens förbön ändrades domen till 4 dygns häkte för vardera.
Måns blev omkring 60 år och avled 1689 och ligger begravd till höger om altaret i Gunnilbo kyrka.
--------------------------
Gunnilbo AI:1 (1689) sid 30
Gunnilbo AI:1 (1688-89) bilde 34/sid 23 | |