Peter Kruse föddes i Lübeck som son av köpmannen i Lübeck Frantz Kruse. Han slog sig ned i Stockholm och samlade snart samman en större förmögenhet, och förordnades 1620 till direktör över Handelskompaniet i Stockholm. 1625 utnämndes han till ståthållare över Kopparberslagen. Peter Kruse anklagades för att jämte övriga direktörer i kopparkompaniet ha tillskansat sig pengar för egen räkning från uppbörden, och väckte Gustav II Adolfs missnöje. Trots icke desto mindre var han som en av de verksammaste och mest betydande direktörerna i kopparkompaniet delaktig i de underskrev som utmärkte detta bolags förvaltning.
Oaktat både Gustaf Adolf och bergslagen öppet uttalat deras missnöje över kompaniets egennytta och K:s förhållande, utnämndes han vid länets bildande 1634 till landshövding över Kopparbergs län. Redan 1622 upphöjdes han i adligt stånd med bibehållande av sitt fädernenamn men hans söner ändrade det senare till Crusebjörn.
Peter Kruse avled i Säter, som erhållit stadsrättigheter under hans landshövdings period. Ett bevis på hur han förstått att av dela med sig av vinsten åt de inflytelserikaste personerna i riket. Under Kruses landshövdingtid anlades i Dalarna staden Säter, där han även avled d. 30 dec. 1645. Gift med Cecilia Rehn.
Se även: http://runeberg.org/anrep/1/0514.html | |