Storfurste Jaroslav I "Den Vise" Svatoj av Ryssland f.ca 978
Storfurste av Kiev 1019-54. Blev ca 76 år.
Far Storfurste Vladimir I den Store av Kiev f.ca 949 d.1015.
Mor Östromersk Prinsessa Anna (Porphyrogenita) av Bysans f.963 d.1011
Född omkring 978
Död 1054-02-20
Gift 1019 med Storfurstinna Ingegerd "Heliga Anna av Novgorod" Olofsdotter av Sverige f.ca1001 d.1050
Barn:
Izyaslav I av Kiev f.1025 d.1078
Usevolod Jaroslawitsch f.1030 d.1093
Elisabet (Ellisif) av Kiev f.ca 1032 d.1070)
Anna av Kiev f.1034
Noteringar
"Vladimir den vise av Gårdarike".
Efter fadern Storfurste Vladimir I den Store död 1015 kämpade Jaroslav länge med sina bröder om tronen, och sökte stöd i Sverige. Han erövrade med vikingars hjälp Kiev 1019. Efter att ha besegrat sin äldre bror, Sviatopolk, som efterträdde fadern, blev Jaroslav storfurste i Kiev.
Jaroslav var en skicklig statsman, som konsoliderade makten och inflytandet över Kievs Rus. Han återerövrade delar av dåvarande Polen från polackerna, som hade fått landsdelen av Sviatopolk för sitt stöd till denne. Jaroslav. Efter att ha besegrat uppror från Litauen och Finland 1036, erkändes han som härskare över största delen av Ryssland.
År 1043 organiserade han det sista ryska fälttåget mot Konstantinopel.
Jaroslav uppmuntrade utbildning, stiftade lagar och byggde storartade byggnader och kyrkor. År 1039 grundlade han patriarkatet i Kiev.
Sju söner och tre döttrar är kända från Jaroslavs och Ingegerds äktenskap. Sönerna hette Ilja, Vladimir, Zjaslav, Svjatoslav, Vsevolod, Igor och Vjatjeslav.
Jaroslav och Ingegerd (hennes ryska namn var Irina), stod i nära kontakt med de stora dynastierna i Europa genom sina döttrars giftemål: av döttrarna blev en, Elisabet, gift med alla tiders kanske största norska viking, Harald III "hårdråde", en gammal vapenbroder till Jaroslav, en andra dotter, Anastasia, gifte sig med Ungerns blivande kung Andreas I.
Den tredje dottern, Anna, gifte sig med Henrik I av Frankrike, en av de första i den så kallade kapetingska ätten. När Anna kom från Kiev till Frankrike väckte hon sensation genom sin bildning, hon kunde nämligen läsa och skriva, det kunde inte de andra kvinnorna vid det franska hovet.
Ättlingar till kapetingerna regerar än i dag i Europa. Kung Juan Carlos i Spanien är, om man räknar på detta sätt, en av Jaroslav och Ingegerds sentida ättlingar liksom storfursten Jean av Bourbon-Parma, Luxemburgs nuvarande regent.
Innan sin död delade Jaroslav sitt rike mellan sina söner och utnämnde den äldste, Zjaslav, till storhertig i Kiev. De andra sönerna befalldes att lyda Zjaslav, som de hade lytt fadern, men inbördeskrig blev följden. | |