Kristoffer Svensson (1564-1637) 1564--1637 (man)
Kristoffer Svensson
Född: 1564 i Ödsbyn 1, Anundsjö (Y)
Död: 1637 i Kubbe 7, Anundsjö (Y)
Christopher Swensson föddes 156(4) troligen på Ödsbyn 1 som son till Swen Östensson där, senare på Sörflärke 1:1. Kanske hette modern Sara.
Vid tinget i Anundsjö 1620 avhandlades ett mål som ger en antydan om Christophers ursprung. "Christopher i Kubbe med sine syskonn kraffde effter salig Jonn Engelbrechtsson 1/2 sädlandh jordh som them felthes i bythe medh salig Joen, som nu hans hustru bör betalla, och affradt ther effter utgifr för 20 åhr, hvart åhr 4 öre, om det icke skier innan näste ting skall hon böthe för dombrott."
Jonn Engelbrechtsson på Ödsbyn 1 var kusin till Christopher och son till Engelbrecht Östensson där, vilken var bror till Christophers mor Sara Östensdotter.
Antagligen gällde målet ett oreglerat jordabyte när Jonn tillträdde sin fader och då skulle lösa ut sin faster Sara.
Christopher var möjligen gift tre gånger. Vilka hustruna var är osäkert. Namnen nedan bygger enbart på förmodanden att barnbarn och barnbarnsbarn uppkallades efter dessa hustrur och namnen är alltså mycket osäkra.
Christopher var skriven för Sörflärke 5:1 åren 1592-1599. Hemmanet gick 1599 upp i farshemmanet i Sörflärke 1:1 som Christophers äldre broder Jacob tagit över. Kanske var Christopher först gift i Sörflärke med Kerstin Olofsdotter med vilken han hade sönerna Swen och Olof.
Christopher flyttade sedan, vid drygt 40 års ålder och efter första hustruns död, till Kubbe där han gifte sig med dottern på Kubbe 7, Kerstin Nilsdotter. Hennes bror Peder hade först hemmanet och sedan tog Christopher över från 1608 och hade det till sin död.
I Kubbe redovisas 1609 Christ: Swenss med två hionelag bland "förseglade mantal aff Gullich Larssons fenicka", förutom hans eget förmodligen svågerns.
Med den andra hustrun hade han förmodligen Nils och döttrarna Catharina och Sara.
Efter den andra Kerstins död gifte han sig på nytt med den förmodligen ganska unga Brita Persdotter. Med henne hade han troligen sonen Pedher.
Restlängden 1619 för Älvsborgs lösen visar att Christopher betalat alla sex terminerna för ett Hion och för en piga och dessutom för en dräng de första två och den sista terminen. Sista terminen resterade han 6 marker, förmodligen för sonen.
Christopher var en av de största bönderna i Anundsjö med 2 hästar, 12 kor, 2 kvigor samt kalvar, får och getter. År 1612 stod kyrkoherde Nikolaus Olai åtalad för att ha fällt kränkande ord om sin socknebo Kristofer i Kubbe. "Ord thet han inte kunde stå för."
Herr Nikolaus fick böta duktigt. Christopher var nämndeman från 1610 till åtminstone 1630.
Anno 1630 then 20 September" satt "Christopher Svenss i Kubbe" i landstinget. Han var också sexman.
Christopher var också en av dem som skrev under längden 1613 för Älvsborgs lösen. Förmodligen hade han tagit bomärket med sig från Sörflärke och lagt till två små hakar.
Christopher dog troligen 1637 vid ungefär 73 års ålder. Äldste sonen Swen övertog hemmanet.
På tinget 1660 fick som vi har sett Pedher Larsson böta för att han sagt lasteliga ord mot en gammal nämndeman Christopher Swensson och hans söner och andra släktingar. Kanske kan de ha något att göra med dennes änkas och döttrars olika äktenskapsaffärer. | |
|