* Burlöv
Agda och Oscar gifter sig och flyttar in till Ola. Där föds Sven-Ove.
Familjen flyttar till Rosengårdsstaden i Malmö i början av 1921.
Info från Sven-Ove Christensson
Agda Malmsjö
Agda (1898-1985) och Oskar Christensson (1895-1973) och barnen Sven-Ove (1920-) och Tore Botvid (1923-1995).
Fritid
Agda var mycket intresserad av teater i sin ungdom och deltog i många föreställningar på Arlövs teater.
Agda hade ett genuint intresse för teater så länge hon levde. Först var det då som aktiv vid Arlövs Amatörteater. Senare blev det som åskådare på Malmö Stadsteater och det var fler föreställningar hon såg mer än en gång än det var föreställningar hon missade.
Oscar var liksom Agda intresserad av teater och deltog bl a i föreställningen Andersson, Pettersson och Lundström där han spelade källarmästare Pubach i mitten av bilden.
På 1930-talet bildades Sagostunderna. Det var en verksamhet inom arbetarrörelsen och den kom till för att ge barn trevlig sysselsättning medan deras föräldrar arbetade. Det t ex lästes sagor och gjordes utflykter. För detta fordrades ledare och Agda och Oscar var båda aktiva som ledare.
Agda var också en skicklig folkdansare och dansade gärna med storebror Harald, som var suverän på Oxdansen.
Arbete
Agda lärde först till att sy pälsar och övergick till att sy lampskärmar för butiken Christian Bergs i Malmö.
När Sven-Ove var född slutade Agda att arbeta med lampskärmar.
Efter ett antal år utförde Agda besöksuppdrag för Malmö typografiska förening. Uppgiften var att besöka typografer som hade anmält sig som sjuka. Vid besöken betalades sjukpenningen ut men det blev samtidigt en kontroll på att den sjukanmälde var hemma och var sjuk.
Oscar blev anställd som typograflärling på Skrivrit i Arlöv. När han var klar med utbildningen fick han ett 14-dagars vikariat år 1918 på tidningen Arbetet i Malmö men han skulle komma att stanna i 42 år.
År 1944 blev han utsedd till faktor, d v s chef för sätteriet. Marknadschefen för tidningen, Hugo Holmström beskrev Oscar som ”Högröstad och ilsk, men lika snar till förlåtelse, och med en klar målsättning att tidningen skulle komma ut i tid”.
Oscar hade ett valspråk, som var välkänt på tidningen. ”Bara det inte försummar” och det innebar helt enkelt att oavsett vad som hände i världen så skulle tidningen komma ut i tid.
Oscar var engagerad i föreningsliv:
Var med och byggde upp Arlövs BI och var klubbens sekreterare åren 1919 och 1920.
Ledamot av Arbetets Personalklubbs styrelse under 25 från 1919.
Typografiska Föreningsstyrelse under 20 år från 1928
Han och var med om att skapa Tian. Tian var ett semesterparadis för Arbetets typografer. Det kunde skapas genom att 10 personer avsatte två kronor i veckan och anläggningen kunde stå klar 1925 vid Ljunghusvägen i Höllviken.
Tomten om 4 000 kvm köptes för 25 öre kvm. När säljaren fick veta att det var arbetare, som köpt tomten, blev han orolig, över vad de skulle kunna ställa till med i området. Han erbjöd sig därför att köpa tillbaka tomten för 50 öre kvm. Typograferna stod på sig och behöll tomten.
http://www.vinordbor.com/arlov/2010/05/h%C3%A4r-publicerar-lennart-h%C3%A5kansson-filer-om-livet-i-sin-f%C3%B6delseby---arl%C3%B6v-senaste-uppgraderingen-27-april-2010-gl%C3%B6m---i.html | |