Äldste kände stamfadern.
Släktnamnet Almgren härstammar från hustrun Britas födelseort Almesåsen, som deras barn antog.
Prost i Tengene. Född 1628 i Levene (R).
Prästvigd 1654 och var sedan komminister under 20 år i Ryda.
Befodrades 1675 till Tengene pastorat, prost där 1687.
Då danskarna brände prästgården i Tengene 1676 flydde Olof till skogsbygden i Trökörna för att slippa avlägga trohetsed till den danska kungen.
Barnen Almgren:
1. Nils Almgren, f. 1660, Ryda (R) d. 9 Jan 1711
2. Gunno Almgren, d. mel 1720 och 1735
3. Ragnhild Almgren
4. Kerstin Almgren
__________________________________________________________________
Ur död- och begravningsboken 1704-1705:
Kyrckioherden i Tängene den Ährewördige Hr Olaus Andreæ dödde d: 9 Dec: Ao 1704 och begrofs den 14 maji derefter åth, ligger i Wapnhuset
Grästorps historia - Danskarnas härjningar
Vägarna var så dåliga att artilleri inte kunde medföras. Över Bohus och Gamla Lödöse drog man härjande fram och slog läger vid Gärdhem den 13 juni 1612. Då hade redan Gustav II Adolf ryckt fram till Nybro (Johanneberg) med en svensk krigshär för att fienden inte skulle kunna komma längre in i landet.
Danskarna hade dock i Gärdhem tillfångatagit två svenska ryttare och av dem fått uppgifter om den svenske kungens framryckning. Kung Kristian drog då till sig förstärkning för att uppta strid med Gustav II Adolf här i Grästorp.
Danskarna tågade därför genom Norra Björke och Flo fram till Nybro natten mellan den 13 och 14 juni. Då danskarna var omkring 1 mil från bron hade det kommit meddelande om fiendens stryrka varpå den svenska kungen drog sig tillbaka med sina trupper till Kålltorp nära Skara, så när danskarna kom fram till fanns det inga svenskar vid Nybro.
De danska trupperna slog dock läger här och härjade i bygden varvid bland annat Ås kyrka brändes. Man drog sedan vidare mot Tun och slog läger på Såtenäs.
Efter en framstöt mot Lidköping som dock var övergiven, återvände de till Såtenäs där de stannade i fyra dagar. Den 19 juni avtågade de över Larv och Alingsås till Gullberg igen.
Det andra tillfället då danskarna var här var sommaren 1676. De slog läger vid Nybro och Brännebacka och stannade i fyra dygn. Vid detta tillfälle brändes Prästgården i Tengene ner.
Namnet Tengene skrevs 1298 Thänghini och kommer från kyrkbyn. Efterleden innehåller vin, 'betesmark, äng'. Förleden innehåller troligen tånge, 'lång smal udde'. | |