G e n v ä g a r

Om Släktforskningssajten Genvägar
Till släktträden
Samarbeta
Inställningar
Start
Syfte
Bakgrund
FAQ
Kontakt
Sponsorer
Länkar
Bestämmelser
Cookies
Förslagslåda
Logga in
Logga ut

FAQ - Vanliga frågor

Fråga: Hur kommer jag igång?

Svar: Börja med att registrera en person. När du sedan tittar på denna persons släktträd så ser du hur du gör för att lägga till personens föräldrar. Klicka på "Redigera" för att lägga till barn till personen.

Fråga: Varför visas inte alla personer jag lagt in samtidigt?

Svar: När du tittar på en persons släktträd visas alla de personer som delar gener med den personen. Således kan du se alla förfäder och alla ättlingar i egna rutor i släktträdet, men inte t ex en make/maka som istället visas i huvudpersonens ruta.

Fråga: Varför tar ni betalt för vissa funktioner?

Svar: Några av funktionerna har vi blivit tvungna att göra till betaltjänster. Det beror antingen på att dessa har varit kostsamma att utveckla eller att det innebär ökade kostnader för oss när man använder dem (som t ex större lagringsutrymme hos webbhotellet). För tillfället finns följande betaltjänster:
  • Ladda upp foton
  • Ladda upp information i GEDCOM-format
Vi vill att alla ska kunna använda och ha glädje av Släktforskningssajten Genvägar, utan att behöva betala för sitt användarkonto. Istället för att ta ut en årsavgift har vi därför valt att avgiftsbelägga den funktionalitet som är kostsam. Grundfunktionaliteten är dock alltid kostnadsfri, vilket innebär att du fortfarande kan välja att använda sajten helt gratis om du vill.

Fråga: Kan man exportera information för att t ex spara en säkerhetskopia av släktforskningen?

Svar: Informationen är relativt säker när den ligger i Släktforskningssajten Genvägar. Vi har en professionell leverantör av webbdriften och drar säkerhetskopior av databasen regelbundet.

Det finns det en funktion för att enkelt visa all information som man registrerat på en och samma sida. Denna funktion når du via personlistan, alltså om du klickar på Till släktträden/Personer, där du sedan klickar på kryssrutan "Visa all information".

Av praktiska skäl kan denna sida inte rita ut släktskapen mellan personerna. Det blir helt enkelt för komplicerat att läsa. Men den är en bra funktion om man vill spara ner en säkerhetskopia av informationen på sin egen dator. Om man har väldigt många personer i sina släktträd så kan den här sidan också ta lång tid att ladda ner, men då är det bara att ha tålamod.

Fråga: Vad tjänar ni pengar på?

Svar: Vi tjänar inga pengar på Släktforskningssajten Genvägar. Projektet är ideellt och syftet med sajten är att främja släktforskning i Sverige genom att synliggöra, intressera och underlätta. Däremot har vi en del kostnader som idag täcks dels av annonsering och betaltjänsterna. Om du vill stödja Släktforskningssajten Genvägar kan du bli sponsor.

Fråga: Hur hittar jag informaton om en person som dog i USA ett visst år (t ex 1947)?

Svar: Den information som du eventuellt kan hitta om detta i Släktforskningssajten Genvägar får du enklast fram på följande sätt.
  1. Logga ut (om du är inloggad alltså)
  2. Gå till startsidan genom att klicka på "Om Släktforskningssajten Genvägar"
  3. I formulärfältet "Sök efter personer" skriver du t ex 1947
  4. Markera "Namn och beskrivning"
  5. Klicka på "Sök"
Du får då fram ca 5 träffar och om du klickar på dessa kan du snabbt se att två av dem avled 1947, nämligen:
  • Ester Theresia Larsson
  • Johan August Karlsson
Tyvärr framgår det inte om någon av dem emigrerade till USA, men det kan du kanske få reda på genom att "surfa runt" i deras släktträd. Du kan också prova med att på samma sätt som ovan söka efter USA. Då får du lite fler träffar som du kan gå in på och undersöka närmare.

Fråga: Kan man ta bort information som har lagts in på Släktforskningssajten Genvägar?

Svar: Ja, registrerad information kan tas bort om nödvändigt, och den raderas då helt från databasen. När man tar bort en person så försvinner hela sidan för denna person, och ett s k 404-fel genereras. Detta har vi gjort för att sökmotorernas cacheminne ska radera sidan så snart som möjligt, allt i enlighet med de rekommendationer som t ex Google ger. Däremot är det viktigt att komma ihåg att om någon har skrivit ut sidan, eller sparat ner den på sin dator, så ligger ju självklart informationen kvar där.

Fråga: Vad gör jag om någon har lagt upp information om mig utan mitt tillstånd?

Svar: Användarna får enbart registrera personuppgifter om nu levande personer om de först har fått tillstånd ifrån dessa. Detta regleras i personuppgiftslagen (PUL) och står även i bestämmelserna för Släktforskningssajten Genvägar. Om någon har lagt upp information om dig utan ditt tillstånd så kan du kontakta den användare som har lagt upp informationen genom att klicka på dennes användarnamn längst ner på den sida det gäller och fylla i formuläret.

Om du inte får svar inom en rimlig tid, eller om det blir problem i dialogen med användaren, kan du kontakta Släktforskningssajten Genvägar, som då gör ett försök att kontakta användaren och reda ut saken. Om detta inte är möjligt har Släktforskningssajten Genvägar ansvar att vidta nödvändiga åtgärder, vilket kan innefatta borttagning av information och avstänging av användaren.

Om du har en fråga som du inte hittar svaret till på denna sida så hör av dig till oss.

Tillbaka